Σχεδόν το 50% των θανάτων από καρδιομεταβολικά νοσήματα οφείλονται σε διατροφικούς παράγοντες

Κατηγορίες: Newsletter

 

Εισαγωγή

Η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων (στεφανιαία νόσος, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και σακχαρώδης διαβήτης). Ωστόσο, δεν είναι σαφής η ακριβής συμμετοχή της στον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των νοσημάτων.
Σύνοψη μελέτης
Στην παρούσα μελέτη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικα πληθυσμού των ΗΠΑ (16,620 άτομα), υπολογίστηκε ότι το 45,4% των θανάτων από καρδιομεταβολικά νοσήματα μπορούσε να αποδοθεί σε ακατάλληλες διατροφικές συνήθεις. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες και στα νεότερα άτομα (25-34 ετών) σε σύγκριση με τους υπερήλικες (≥ 75 ετών). Μεταξύ των διαφόρων διατροφικών συνηθειών, τη πιο δυσμενή επίδραση είχε η αυξημένη κατανάλωση άλατος, καθώς ευθυνόταν για το 9,5% των θανάτων από καρδιομεταβολικά νοσήματα), η μειωμένη κατανάλωσης ξηρών καρπών (8,5%), η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (8,2%), η μειωμένη κατανάλωση ω3 λιπαρών, φρούτων και λαχανικών (7,5-7,8%) και η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη (7,4%).

Σχόλιο

Η ανθυγιεινή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο θανάτου από καρδιομεταβολικά νοσήματα. Η εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης της υγιεινής διατροφής στο γενικό πληθυσμό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των πολιτικών δημόσιας υγείας.

Βιβλιογραφία

Micha R, Peñalvo JL, Cudhea F, Imamura F, Rehm CD, Mozaffarian D. Association Between Dietary Factors and Mortality From Heart Disease, Stroke, and Type 2 Diabetes in the United States. JAMA 2017;317:912-924.

Για να διαβάσετε το άρθρο στο PubMed, κάνετε click εδώ