Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα ακόμη και στους υπέρβαρους ασθενείς

Κατηγορίες: Newsletter

Εισαγωγή

Οι ασθενείς με παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος > 30 kg/m2) έχουν αυξημένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι υπέρβαροι ασθενείς (δείκτης μάζας σώματος 25-30 kg/m2) έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι, δεν είναι όμως σαφές αν έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Σύνοψη μελέτης

Στην παρούσα μετα-ανάλυση 239 προοπτικών μελετών σε 10.625.411 άτομα από την Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία και Αυστραλία, για κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 5 kg/m2 πάνω από τα 25 kg/m2, ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν κατά 29-39%. Η αύξηση αυτή του κινδύνου θανάτου ήταν μεγαλύτερη στα νέα άτομα (35-49 ετών) και στους άνδρες.

Σχόλιο

Η παρούσα μεγάλη μετα-ανάλυση επιβεβαιώνει τη σχέση του αυξημένου δείκτη μάζας σώματος με τον κίνδυνο θανάτου, ακόμη και στους υπέρβαρους ασθενείς. Συνεπώς, δίαιτα και άσκηση είναι απαραίτητα και σε αυτά τα άτομα, και όχι μόνο σε παχύσαρκους ασθενείς.

Βιβλιογραφία

Global BMI Mortality Collaboration. Body-mass index and all-cause mortality: individual-participant-data meta-analysis of 239 prospective studies in four continents. Ω.

Για να διαβάσετε το άρθρο στο PubMed, κάνετε click εδώ